Η αμερικανική διπλωματία επέκρινε χθες Δευτέρα τις συνθήκες με τις οποίες διεξήχθησαν την προηγουμένη οι εκλογές στο Μπανγκλαντές, στις οποίες σάρωσαν όπως ήταν δεδομένο η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα και το κόμμα της, ο Λαϊκός Σύνδεσμος, αφού απείχαν η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, που αποδεκατίστηκαν έπειτα από κύμα μαζικών συλλήψεων στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
«Οι ΗΠΑ μοιράζονται την άποψη άλλων παρατηρητών ότι αυτές οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και εκφράζουμε τη λύπη μας που δεν συμμετείχαν όλα τα κόμματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ σε δημοσιογράφους.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος κέρδισε σχεδόν το 75% των εδρών στις εκλογές της Κυριακής (222 από τις 298), σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, με τη Σέιχ Χασίνα, 76 ετών, κόρη του ιδρυτή της χώρας, να εξασφαλίζει πέμπτη θητεία -τέταρτη συνεχόμενη- στην πρωθυπουργία της χώρας με τον όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο (170 εκατ.). Οι εκλογές αυτές ήταν η 12η τέτοια διαδικασία μετά την ανεξαρτησία της χώρας (από το Πακιστάν) το 1971.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, το BNP (Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές), απείχε, καταγγέλλοντας εκλογική «παρωδία», με τον ηγέτη του, χρόνια εξόριστο στο Λονδίνο, να μιλά για νοθεία.
Κάπου 25.000 μέλη και στελέχη της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους το σύνολο της ηγεσίας του BNP εντός της χώρας, συνελήφθησαν στο πλαίσιο κύματος καταστολής έπειτα από διαδηλώσεις την περασμένη χρονιά. Πολλοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία ή υπό κράτηση, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει λόγο για 11.000 συλλήψεις.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν ανήσυχες για τις συλλήψεις χιλιάδων μελών της αντιπολίτευσης και για τις πληροφορίες για παρατυπίες την ημέρα των εκλογών», ανέφερε ο κ. Μίλερ.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ