Ευχαριστίες Τριντό προς Μητσοτάκη για την υποστήριξη στους Καναδούς πολίτες που φεύγουν από το Ισραήλ

Ο Καναδός πρωθυπουργός αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υποστήριξη που παρείχε η χώρα μας στους Καναδούς πολίτες που φεύγουν από το Ισραήλ, μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων με την Χαμάς.

Ο κ. Τριντό ανέφερε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ότι: «Σήμερα, μίλησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στους Καναδούς που έφυγαν από το Ισραήλ και συζητήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή. Μιλήσαμε επίσης για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Καναδών και του ελληνικού λαού».

Μάλιστα η κυβέρνηση του Καναδά εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Σήμερα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι πρωθυπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση της οικονομίας. Υπογράμμισαν τους στενούς δεσμούς μεταξύ Καναδά και Ελλάδας και εξέφρασαν την προσδοκία ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για τη συνέχιση της ενίσχυσης των σχέσεων, μεταξύ άλλων μέσω του εμπορίου και των επενδύσεων.


Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Τζάστιν Τριντό ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη της υποβοηθούμενης αναχώρησης των Καναδών στην περιοχή, διευκολύνοντας τα ταξίδια τους μέσω Αθήνας.


Ο Καναδός πρωθυπουργός και ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασαν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν τη θλίψη τους για τις ανησυχητικές απώλειες ζωών αμάχων και εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Τόνισαν την ανάγκη προστασίας των αμάχων και τη σημασία της εξασφάλισης απρόσκοπτης πρόσβασης σε σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, συζήτησαν τρόπους διευκόλυνσης της παράδοσης αυτής της βοήθειας, μεταξύ άλλων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.


Οι πρωθυπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας με τους εταίρους στη Μέση Ανατολή για ένα μέλλον όπου οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, χωρίς φόβο.


Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τη σημασία της προάσπισης και του σεβασμού του κράτους δικαίου καθώς και της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις. Ο Τζάστιν Τριντό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν να παραμείνουν σε τακτική επαφή και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με γνώμονα τις κοινές προτεραιότητες».

Το βρήκατε ενδιαφέρον? Κοινοποιήστε το!
fb-share-icon