Μια μοναδική εμπειρία σκαναρίσματος μέσω της καινοτόμου ψηφιακής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη στον επισκέπτη που θα βρεθεί στο χώρο του Κέντρου για να θαυμάσει ψηφιακά τις μοναδικές μουσικές δημιουργίες του Βασίλη Τσιτσάνη, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού τραγουδιού τον 20ο αιώνα, ο οποίος γεννήθηκε στα Τρίκαλα από Ηπειρώτες γονείς.
Ο επισκέπτης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή TsitsanisAR και έτσι να καταδυθεί στον πλούτο της μουσικής κληρονομιάς του Τσιτσάνη, ανακαλύπτοντας την ιστορία πίσω από κάθε εκθεματική φωτογραφία.
Με τη χρήση της εφαρμογής, σαρώνοντας επιλεγμένες φωτογραφίες, η εικόνα μεταμορφώνεται σε μια ζωντανή επίδειξη του Βασίλη Τσιτσάνη. Με κάθε σάρωση, ο μεγάλος συνθέτης εμφανίζεται μπροστά σας, αναζωογονώντας τη μνήμη του και τη μοναδική του προσωπικότητα.
Το ταξίδι αυτό δεν είναι απλώς μια επισκόπηση της ζωής του Τσιτσάνη, διευκρινίζεται, αλλά μια αληθινή αφύπνιση της πνευματικής του κληρονομιάς. Καθώς οι επισκέπτες μέσω της εφαρμογής αλληλεπιδρούν με τις εικόνες, θα νιώσουν πιο κοντά στον καλλιτέχνη, καθώς και το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον στα χρόνια της δημιουργικής του πορείας.
Με τη συνδυασμένη δύναμη της τεχνολογίας και του αρχειακού υλικού, η εφαρμογή, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν, ενισχύοντας τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας.
Εάν δεν έχετε ήδη στο κινητό σας εγκατεστημένη την εφαρμογή TsitsanisAR, με την είσοδο στο Μουσείο χρησιμοποιώντας το ελεύθερο wifi, η διαδικασία είναι απλή:
Σκανάρετε τον QR με το κινητό σας
Κατεβάστε την εφαρμογή
Εστιάστε στις φωτογραφίες οι οποίες έχουν πλαίσιο Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Στέλιος Καραγιώργος «στο χώρο του μουσείου, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί και θα ανακαλύψει εκτός από τον πλούτο των τραγουδιών, τις σημαντικότερες πτυχές της δημιουργικής σταδιοδρομίας του Τσιτσάνη, καθώς και τα στοιχεία εκείνα που τον καθόρισαν σαν μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού πολιτισμού». Επίσης, οι επισκέπτες θα δουν τα προσωπικά αντικείμενα, τα μουσικά όργανα, διάφορα άλλα μικρά και μεγάλα που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του, καθώς και στοιχεία για το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον που έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά ο Βασίλης Τσιτσάνης. Επίσης, θα ακούσουν και θα βρουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα τραγούδια του. Πιο αναλυτικά στις αίθουσες που φιλοξενούνται όλα τα παραπάνω, θα δουν το χρονολόγιο ζωής και μουσικής του Βασίλη Τσιτσάνη. Στοιχεία για τις κυριότερες συνεργασίες, πλούσιο σπάνιο υλικό από έκθεση του Κ. Χατζηδουλή (εικόνες, στίχοι, φωτογραφίες κ.α.). Σπάνιοι δίσκοι 78 και 45 στροφών, σύγχρονο τζουκ μποξ με ελεύθερη επιλογή τραγουδιών, προβολή ντοκιμαντέρ, αποτυπώσεις εξωφύλλων δίσκων, αναφορά και σύνδεση του έργου με τον εγκλεισμό, τον μύθο του Σακαφλιά, κ.α. Για τους άλλους 5 μεγάλους Τρικαλινούς δημιουργούς – καλλιτέχνες, Κ.Βίρβο, Απ. Καλδάρα, Χρ. Σαμολαδά, Χρ. Κολοκοτρώνη, Δημ. Μητροπάνο, ο δήμος Τρικκαίων ετοιμάζει το «Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών», ως ξεχωριστό πόλο μουσικής πανδαισίας. Το έργο τους θα στεγαστεί σε ένα παλιό αρχοντικό στη συνοικία Βαρούσι, το οποίο αγόρασε ο δήμος Τρικκαίων ειδικά για το σκοπό αυτό. Πριν από δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης, και τώρα βρισκόμαστε στη φάση δημοπράτησης της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ