- Του Αδάμ Πασχαλίδη
Το Rebrain Greece, όπως και η μετάφραση του ονομάτός του αφήνει να εννοηθεί, αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, με σκοπό την επιστροφή του ανθρώπινου κεφαλαίου, που, με βασική αιτία την οικονομική κρίση, αναζήτησε ευκαιρίες σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ. Εντάσσεται, λοιπόν, στη φαρέτρα των μέτρων για την αντιστροφή του λεγόμενου «brain drain» και φαίνεται μάλιστα να παίζει καταλυτικό ρόλο.
Το Rebrain Greece αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και είναι η μοναδική θεσμοθετημένη δράση της Πολιτείας (Ν. 5053/2023) προς την κατεύθυνση της δημιουργίας, όσο το δυνατόν, καλύτερων και ελκυστικών προϋποθέσεων, προκειμένου Ελληνίδες και Έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα τους, εισφέροντας όχι μόνο ειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και μεταφέροντας την υψηλή τεχνογνωσία, που αποκόμισαν σε διεθνή εργασιακά περιβάλλοντα, στην ελληνική αγορά εργασίας.
Με αφετηρία το 2019, ξεκινά η μεθοδική συλλογή και ανάλυση στοιχείων σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τις μεθόδους εύρεσης εργασίας και πρόσληψης (recruiting), η υιοθέτηση νέων μεθοδολογιών διασύνδεσης ταλέντων και επιχειρήσεων και η δημιουργία μίας σχέσης ειλικρινούς ανατροφοδότησης με Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό.
Παράλληλα, η νυν Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Νίκη Κεραμέως, αναδεικνύει στις δημόσιες τοποθετήσεις της τη στρατηγική αξία και τη σκοπιμότητα της δράσης του Rebrain Greece.
Με την καθοδήγησή της, οι ιθύνοντες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και υπεύθυνοι του Rebrain Greece στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών, Υγείας Ασφαλείας και Ένταξης στην Εργασία και ο κ. Δημήτριος Πανόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ανάλυσης και Tεκμηρίωσης της Αγοράς Εργασίας, μαζί με την ομάδα στελεχών του Rebrain Greece «λανσάρουν» το 2024 την ψηφιακή πλατφόρμα «Rebrain Greece» (https://platform.rebraingreece.gr/).
Η ψηφιακή πλατφόρμα του Rebrain Greece είναι ίσως το πιο πολύτιμο εργαλείο που η ελληνική κυβέρνηση παρέχει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό, προκειμένου να εξερευνήσουν, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση, το ενδεχόμενο της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο διαχειριστικό περιβάλλον, όπου ο εκάστοτε χρήστης έχει τη δυνατότητα: (i) να δημιουργήσει προφίλ, (ii) να ανεβάσει βιογραφικό, (iii) να επιλέξει το είδος και την κατηγορία των θέσεων που αποζητά και (iv) να υποβάλει αίτηση για ανοιχτές θέσεις σε εταιρίες στην Ελλάδα.
H πλατφόρμα του Rebrain Greece αποτελεί μηχανισμό διασύνδεσης ταλέντων με θέσεις υψηλής ειδίκευσης και λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα μέσων δικτύωσης για επαγγελματίες με έναν εύκολα κατανοητό και διαδραστικό περιβάλλον για τον εκάστοτε χρήστη.
Επίσης, καινοτόμες πτυχές της πλατφόρμας αποτελούν (α) η ενσωμάτωση ενός ολοκληρωμένου οδηγού επαναπατρισμού, τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες και τα βήματα που συνιστάται να ακολουθήσουν για τον σχεδιασμό της επιστροφής τους στην Ελλάδα και (β) η συνεχής ροή ενημέρωσης για τα διά ζώσης events «Rebrain Greece Strategy: Connecting talents with leading enterprises».
Τα συγκεκριμένα events λαμβάνουν χώρα σε μητροπόλεις ελληνικής διασποράς στο εξωτερικό και είναι μία από τις δράσεις που φαίνεται ότι αναδείχθηκε, μέσω της ανατροφοδότησης με Ελληνίδες και Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό και ήδη απολαμβάνει αποδοχής από τους Απόδημους συμπατριώτες μας. Πρόκειται ουσιαστικά για διαδραστικές εκδηλώσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι και επαγγελματίες-ταλέντα μπορούν δωρεάν να λάβουν μέρος και (i) να παρακολουθήσουν panels με διευθυντικά στελέχη των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, όπου παρουσιάζονται οι γενικές θέσεις τους για την απορρόφηση ταλέντων από το εξωτερικό και εν γένει το όραμα των εταιριών, καθώς και (ii) να κλείσουν ραντεβού (ένας προς ένας, 1v1), προκειμένου να συναντήσουν υπεύθυνους προσλήψεων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, που τους ενδιαφέρουν και να εξερευνήσουν τις προοπτικές πιθανών συνεργασιών.
Γίνεται φανερό πως και ως προς αυτό το σημείο το Rebrain Greece καινοτομεί, καθώς δεν πρόκειται για ημερίδες δίχως απτό αποτέλεσμα/αποτύπωμα, αλλά κάθε συμμετέχουσα/ων έχει την ευκαιρία να αποκομίσει εξατομικευμένο όφελος από αυτά τα events.
Σημειώνεται δε ότι η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν δαπανούν χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα events, καθώς είναι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τα έξοδα συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις αυτές.
Τόσο ως εργαζόμενος, αλλά και έχοντας εκπροσωπήσει την εταιρία, όπου εργάζομαι σε ανάλογες εκδηλώσεις, έχω ιδία άποψη για το πόσο δύσκολο είναι να οργανωθεί μία τόσο καλά συντονισμένη προσπάθεια τέτοιου βεληνεκούς. Είναι αξιοπρόσεκτο!
Με το πρώτο event του Rebrain Greece στο Λονδίνο στις 20 Απριλίου 2024 να έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή 12 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και πάνω από 500 Ελληνίδων και Ελλήνων εργαζομένων, το επόμενο event θα λάβει χώρα στο ‘Αμστερνταμ στις 30 Νοεμβρίου 2024, με τη συμμετοχή 15 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ η προσέλευση αναμένεται να κυμανθεί ή και να ξεπεράσει σε αριθμό την αντίστοιχη στο Λονδίνο.
Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να βρουν να εγγραφούν εδώ: https://rebrain-greece.idloom.events/re-brain-greece-amsterdam-edition.
Επίσης, διάβασα με χαρά την ανακοίνωση της Υπουργού για νέα εκδήλωση στο Λονδίνο την άνοιξη του 2025, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για τον Απόδημο Ελληνισμό, καθώς διαφαίνεται η πρόθεση τα διά ζώσης events του Rebrain Greece να καθιερωθούν θεσμικά ως διαρκής «γέφυρα» επικοινωνίας και διασύνδεσης της ελληνικής αγοράς εργασίας με συμπατριώτες μας, αλλά εμμέσως και με άλλες αγορές εργασίας, κάτι που μπορεί να έχει πολλαπλά παραγωγικά οφέλη.
Εν κατακλείδι, ως Έλληνας εργαζόμενος στο εξωτερικό, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη χρησιμότητα ενός τέτοιου εργαλείου, το οποίο μάλιστα μας παρέχεται χωρίς καμία χρέωση.
Επίσης, δεν μπορώ να μην εξάρω και την ολιστική προσέγγιση που έχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα, καθώς βλέπουμε πως οποιαδήποτε πληροφορία μας αφορά «κουμπώνει» στο ψηφιακό περιβάλλον, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά, χωρίς να αναλώνουμε χρόνο ψάχνοντας.
Πέρα από τη χρησιμότητά του για εμάς, είναι αξιομνημόνευτο πως το Rebrain Greece σαν εγχείρημα εντάσσεται στις δράσεις της κυβέρνησης που έρχονται να διευκολύνουν πραγματικά τον πολίτη, λύνοντας ζητήματα και αγκυλώσεις, που τις διαπιστώναμε μεν στο παρελθόν, αλλά κάποιος έπρεπε να σηκώσει «μανίκια» και να τις αντιμετωπίσει.
Εύχομαι και ελπίζω πως όλο και περισσότερες/οι Έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό, που επιθυμούν να επιστρέψουν, θα αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και με τον επαναπατρισμό τους θα εισφέρουν την υψηλή ειδίκευση και τη τεχνογνωσία τους στην ελληνική αγορά εργασίας, δίνοντας συγχρόνως μία αναγκαία τόνωση στην ελληνική κοινωνία σε σχέση με το δημογραφικό.
- Ο Αδάμ Πασχαλίδης εργάζεται ως δικηγόρος στην αμερικανική δικηγορική εταιρία K&L Gates, με έδρα το Λουξεμβούργο. Ειδικεύεται στις εναλλακτικές μορφές επενδύσεων (AIFs).
Είναι επίσης υποψ. Διδάκτορας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ