Κατεδαφίζονται τα παλιά βυρσοδεψεία-Έκκληση Τζιτζικώστα να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό το Προεδρικό Διάταγμα για το παραλιακό μέτωπο

Κατεδαφίζονται τα παλιά βυρσοδεψεία-Έκκληση Τζιτζικώστα να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό το Προεδρικό Διάταγμα για το παραλιακό μέτωπο

Κατεδαφίζονται από σήμερα τα παλιά εγκαταλελειμμένα βυρσοδεψεία που λειτουργούσαν στην περιοχή δίπλα από το λιμάνι, από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα ως το 2004, οπότε όσα απέμειναν μεταφέρθηκαν στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Στο πλαίσιο συνολικής παρέμβασης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πριν από 2,5 χρόνια, από την ίδια περιοχή απομακρύνθηκαν ήδη 1.500 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξυγίανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων αλλά και καθαρισμοί σε όλο το δυτικό παράκτιο μέτωπο από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, τη λιμνοθάλασσα και την παλιά χωματερή του Καλοχωρίου μέχρι την παραλία της Μενεμένης και το ρέμα του Δενδροποτάμου.

Αυτοψία στις εργασίες κατεδάφισης των παλιών βυρσοδεψείων πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η πιο ρυπογόνος περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία «να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό το Προεδρικό Διάταγμα» προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο μήκους 40 χιλιομέτρων που θα δημιουργηθεί από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι.

«Σήμερα οι τελευταίες διαδικασίες ολοκληρώνονται, κατεδαφίζονται πια και τα εγκαταλελειμμένα βυρσοδεψεία της περιοχής, αφού πρώτα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μερίμνησε για τη μετεγκατάσταση των μονάδων που λειτουργούσαν στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου και έτσι ο χώρος ανοίγει, αποκαθίσταται, αναβαθμίζεται και σε πολύ λίγους μήνες θα παραδοθεί για χρήση στους πολίτες» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε ότι η Περιφέρεια υλοποιεί τη δέσμευση που ανέλαβε να θέσει οριστικά τέλος σε αυτή την περιβαλλοντική και υγειονομική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την περιοχή αυτή την απέφευγαν όλοι στην περιοχή ωστόσο πλέον θα γίνει τοπόσημο για όλη τη Θεσσαλονίκη, και την Κεντρική Μακεδονία. «Από σήμερα και σε λίγους μήνες η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει έναν νέο πνεύμονα πρασίνου αλλά κι ένα σημείο στο οποίο θα χαίρεται κανείς να φέρνει τα παιδιά του, να περνάει το Σαββατοκύριακό του, να κάνει βόλτες. Θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, ήπιες μορφές αναψυχής και θα μπορεί κάθε οικογένεια της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και κάθε επισκέπτης του τόπου μας να απολαμβάνει ακόμη μία ομορφιά αυτής της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε ότι η παρέμβαση της Περιφέρειας σε όλο το δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι η μεγαλύτερη και η πιο εμβληματική που έχει γίνει ποτέ από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Όπως επισήμανε, «αυτή η παρέμβαση αποσκοπεί στο να δοθεί ένα νέο, δυναμικό τοπόσημο πίσω στη Θεσσαλονίκη» και να συνδεθεί λειτουργικά και αρμονικά με τον υπόλοιπο αστικό ιστό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Το βρήκατε ενδιαφέρον? Κοινοποιήστε το!
fb-share-icon