Philoxenia: Στους δρόμους της Ζάτουνας θα «περπατάει» το 2025 ο Μίκης Θεοδωράκης

Philoxenia: Στους δρόμους της Ζάτουνας θα «περπατάει» το 2025 ο Μίκης Θεοδωράκης

Στους δρόμους της Ζάτουνας, του ορεινού χωριού της Αρκαδίας, στο οποίο εξορίστηκε από τη Χούντα, θα «περπατάει» από την άνοιξη του 2025 ο Μίκης Θεοδωράκης. Οι «περίπατοι» του μεγάλου μουσικοσυνθέτη θα γίνονται μέσα από το Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με πρόταση του δήμου Γορτυνίας και σε συνεργασία με το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας. Ο μεγάλος συνθέτης, αγωνιστής της Δημοκρατίας και στοχαστής εκτοπίσθηκε στη Ζάτουνα από τη Χούντα το 1968-1969 και κατάφερε να το μετατρέψει από τόπο εξορίας σε φάρο αντίστασης εναντίον της δικτατορίας, δημιουργώντας παράλληλα ένα σπουδαίο μουσικό έργο.
Η παρουσίαση του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας έγινε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της 39ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού «Philoxenia-Hotelia», στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΔΕΘ- HELEXPO ΑΕ, το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης.
«Ο Μίκης έλεγε την γνώμη του χωρίς μισαλλοδοξία και στόχος του πάντα ήταν η ενότητα του έθνους», τόνισε -σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας- ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εγκριτική απόφαση για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη. «Ο Μίκης ήταν ένας μεγάλος Έλληνας στο ανάστημα του Κολοκοτρώνη» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO ΑΕ, Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας ότι με τη ζωή, τους αγώνες και το σπουδαίο έργο του δίδαξε και άφησε παρακαταθήκη τη διακομματική συνεργασία.
Όπως γνωστοποίησε στη χθεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, η ιδέα του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου χαροποίησε και συγκίνησε ιδιαίτερα τον Μίκη όταν του την έστειλε στο προφίλ «Χανιώτης», που διατηρούσε στο Facebook. Ο κ.Παρασκευόπουλος συμπλήρωσε ότι το Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο θα παγκοσμιοποιήσει τον οικουμενικό Μίκη. Ο δήμαρχος Γορτυνίας και αντιπρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, Ευστάθιος Κούλης, υπογράμμισε τη διάχυση των αξιών στις νέες γενιές, που θα δώσει το Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο.
«Όταν ο Μίκης μας παρέδωσε το αρχείο του, το 1997, μας ονόμασε θεματοφύλακες του έργου του και μας ζήτησε να το κάνουμε γνωστό», υπογράμμισε ο διευθυντής του συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, τονίζοντας ότι ο σύλλογος το αξιοποίησε και το ψηφιοποίησε. Στο τεράστιο μέγεθος σε όγκο και αξία αρχείο του Μίκη, που το παρέδωσε στα 72 του χρόνια, αναφέρθηκε η Βάλια Βράκα, υπεύθυνη Τομέα Ελληνικής Μουσικής – Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη. Ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας του 20ου αιώνα, τον οποίο σφράγισε με τα τραγούδια και τους αγώνες του μαζί με το αρχείο του, τόνισε, μας παραχώρησε και την άδεια να το χρησιμοποίησουμε για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ο επισκέπτης του Ψηφιακού Εικονικού Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας θα μπορεί από το κινητό του και σε τέσσερις γλώσσες, να μεταφερθεί στην εποχή εκείνη, να γνωρίσει τη Ζάτουνα, τους χώρους που σύχναζε ο Μίκης και στιγμές της ιστορίας του, καθώς και τις συνθήκες της εξορίας του, τόνισε ο Πέτρος Ζησιμόπουλος, εκμέρους της εταιρείας- αναδόχου για την υλοποίηση του έργου, NOVA.
Κατά τη διάρκεια της Philoxenia λειτούργησε και έκθεση του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, με ντοκουμέντα από την αντιδικτατορική δράση του μεγάλου αγωνιστή της δημοκρατίας αλλά και του σπουδαίου μουσικού έργου του στη διάρκεια του εκτοπισμού του εκεί από τη Χούντα. Η χθεσινή βραδιά έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τραγούδια από τη Νεανική Ορχήστρα Μενεμένης (NOΡΜΕ) με μαέστρο τον Κώστα Γεκουσίδη και την Εφηβική Χορωδία Μενεμένης με μαέστρο τη Μαρία Βλαχοπούλου.
Η συμμετοχή του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας στην 39η PHILOXENIA και οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε συνεργασία με το δήμο Γορτυνίας και τον Σύλλογο «Οι φίλοι της Μουσικής», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου._

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας

ΠΗΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βρήκατε ενδιαφέρον? Κοινοποιήστε το!
fb-share-icon