Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε η γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Ελληνογερμανικές συνομιλίες», που διοργάνωσε ο Γερμανο-ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος στην Αθήνα.
«Η προσέγγιση είναι ολιστική και προβλέπει δράσεις για τη συμμετοχή όλων, με γενικότερο στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών της Ομογένειας με το Μητροπολιτικό Κέντρο», σημείωσε η κ. Μυρογιάννη, μιλώντας για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο εκπονήθηκε υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, και την επίβλεψη του υπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Η γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, η οποία συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Το εθνικό Κέντρο και ο ρόλος της Διασποράς στη Γερμανία», αναφέρθηκε, ακόμη, στη στρατηγική επιλογή της ενίσχυσης των Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, στη σημασία που αποδίδεται στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, μέσα από εργαλεία, όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα StaEllinika, αλλά και στη σημασία που δίνεται στη δικτύωση των νέων ομογενών μεταξύ τους. Παράλληλα με τη στήριξη παραδοσιακών θεσμών, αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας για να δημιουργηθούν και νέα δίκτυα, όπως είναι οι ομάδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και ταυτόχρονα υλοποιείται πληθώρα δράσεων, που απευθύνονται σε νέους της Ομογένειας, όπως είναι τα προγράμματα φιλοξενίας, σύμφωνα με την ίδια.
Η κ. Μυρογιάννη υπογράμμισε, επίσης, τον κεφαλαιώδη ρόλο των γυναικών και τη συμβολή τους σε κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής και ανέπτυξε τρόπους ανάδειξης της συνεισφοράς και της συμμετοχής τους, ενώ αναφορά έκανε και στο Μητρώο Ομογενειακών Κοινοτήτων και Προσώπων, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στη χαρτογράφηση του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπενθύμισε τη διευκόλυνση συμμετοχής των ομογενών στις εκλογές, έπειτα από πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό και άκουσε τους προβληματισμούς των ομογενών που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους στη Γερμανία.
Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, Θάνος Πλεύρης, καθώς και ο βουλευτής Κιλκίς και Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, ενώ τον συντονισμό είχε ο Οικονομικός Επόπτης του Γερμανο-ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Γεώργιος Παπάζογλου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ