Τους 14 έφθασαν οι καθολικοί ιερωμένοι στη Νικαράγουα, που έχουν συλληφθεί το τελευταίο 15νθήμερο

Τους 14 έφθασαν οι καθολικοί ιερωμένοι στη Νικαράγουα, που έχουν συλληφθεί το τελευταίο 15νθήμερο

Τουλάχιστον 14 καθολικοί ιερωμένοι συνελήφθησαν από την 20ή Δεκεμβρίου στη Νικαράγουα, στο πλαίσιο κύματος προσαγωγών και προφυλακίσεων μελών της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας -που προκάλεσε χθες Δευτέρα την εκδήλωση «βαθιάς ανησυχίας» από πλευράς του προκαθημένου της Φραγκίσκου-, κατήγγειλαν εξόριστοι ιεράρχες και αντιπολιτευόμενοι.

Ο ιερέας Γουστάβο Σαντίνο, από τον νομό Χινοτέγα (βόρεια), είναι ο 14ος που συνελήφθη, την ημέρα της εορτής του πάπα Σιλβέστρου, ανέφερε η ποινικολόγος Μάρθα Μολίνα, εξόριστη στις ΗΠΑ, ειδικευμένη σε υποθέσεις σχετιζόμενες με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Ο πρώτος σε αυτή τη σειρά, ο οποίος συνελήφθη την 20ή Δεκεμβρίου, είναι ο επίσκοπος στη Σιούνα, ο Ισίδρο Μόρα.

Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε χθες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πως παρακολουθεί «με βαθιά ανησυχία αυτά που γίνονται στη Νικαράγουα, όπου επίσκοποι και ιερείς στερούνται την ελευθερία τους».

Περίπου οι μισοί από τους 6,3 εκατομμύρια κατοίκους της Νικαράγουας δηλώνουν καθολικοί.

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αστυνομία της χώρας της κεντρικής Αμερικής έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις συλλήψεις των 14 ιερωμένων.

Ο πρελάτος Ρολάντο Άλβαρες βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο του 2022. Τον Φεβρουάριο του 2023, τού επιβλήθηκε ποινή 26 ετών κάθειρξης. Προτίμησε τη φυλακή από την εξορία: αρνήθηκε να φύγει αεροπορικώς για τις ΗΠΑ μαζί με 222 πολιτικούς κρατούμενους που οι αρχές απέλασαν και αμέσως μετά τούς αφαίρεσαν τη νικαραγουανή εθνικότητα.

Περίπου δέκα οργανώσεις εξόριστων νικαραγουανών αντιπολιτευόμενων κάλεσαν την Κυριακή τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της (…) όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα».

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα, άλλοτε ηγέτης κινήματος ανταρτών, στην εξουσία από το 2007, βρίσκεται πλέον σε ανοικτή σύγκρουση με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Το Βατικανό έκλεισε την πρεσβεία του στη Μανάγουα τον Μάρτιο και ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «ωμή δικτατορία» την κυβέρνηση της Νικαράγουας.

Οι σχέσεις της εκκλησίας με την κυβέρνηση επιδεινώθηκαν ραγδαία αφότου ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές του 2018. Ο αρχηγός του κράτους κατηγόρησε ιεράρχες πως υποστήριξαν την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια αυτής που χαρακτήρισε απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις εκείνες, που σημαδεύτηκαν από αποκλεισμούς δρόμων και ευρείας κλίμακας συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιπολιτευόμενους και υποστηρικτές της κυβέρνησης, είχαν απολογισμό που ξεπέρασε τους 300 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η νικαραγουανή κυβέρνηση σκλήρυνε εξάλλου τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο που ασκεί στους αντιπάλους της. Χιλιάδες οργανισμοί και οργανώσεις, ανάμεσά τους καθολικά πανεπιστήμια και η νικαραγουανή επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, είδαν να αναιρείται η νομική τους υπόσταση και τα περιουσιακά τους στοιχεία να κατάσχονται.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Το βρήκατε ενδιαφέρον? Κοινοποιήστε το!
fb-share-icon