Όταν το One Stop Liaison Office, ο μηχανισμός υποστήριξης της καινοτομίας που λειτουργεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε να διοργανώσει έναν διαγωνισμό καινοτομίας, κάλεσε τις επιχειρήσεις της περιοχής να περιγράψουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα για τα οποία αναζητούν λύσεις, εκείνες ανταποκρίθηκαν θετικά και στη λίστα των προκλήσεων για τον διαγωνισμό Innovation for Society Awards συμπεριλήφθηκαν αιτήματα για την αντικατάσταση της χειροκίνητης συναρμολόγησης προϊόντων με ρομποτικά συστήματα αλλά και τη δημιουργία υλικών που θα μπορούσαν να προστατεύουν τα δίχτυα των ψαράδων από μικροοργανισμούς και βακτήρια ώστε τα ψάρια να έχουν αρκετό οξυγόνο.
Οι επιχειρήσεις ζητούσαν ακόμη να δημιουργηθούν καινοτόμοι τρόποι για την καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια αλλά και για την επιλογή της πιο πράσινης και φτηνής ενέργειας από διαφορετικές προσφερόμενες πηγές. Κάποιες από αυτές έψαχναν λύσεις για την ενίσχυση των κατασκευών αλουμινίου απέναντι στη διάβρωση, την καλύτερη μέτρηση της υγρασίας στο βαμβάκι, την εξέλιξη των junior προγραμματιστών στο επίπεδο των προγραμματιστών υψηλών επιδόσεων και την ανάπτυξη ενός συστήματος ραντεβού φορτηγών στο πλαίσιο της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Innovation for Society Awards, που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ κέρδισε η ερευνητική ομάδα από το ΕΚΕΤΑ με την ονομασία RoboProX, η οποία βιντεοσκόπησε έναν εργαζόμενο την ώρα που συναρμολογούσε ένα προϊόν. Στη συνέχεια μετέτρεψε το βίντεο σε λογισμικό, το οποίο τροφοδοτήθηκε σε ρομποτικό χέρι, και εκείνο κατάφερε να εκτελεί με ακρίβεια τις κινήσεις του εργαζόμενου.
Το δεύτερο βραβείο και το έπαθλο των 10.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα με την ονομασία Foulstop, η οποία αφού προχώρησε σε αναλύσεις δειγμάτων υλικών που χρησιμοποιούνται για υδατοκαλλιέργεια, δημιούργησε μια νέα φόρμουλα αντιρρύπανσης που διευκολύνει τη μείωση των ρύπων στα δίχτυα, ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσες και βελτιώνει την καλλιέργεια για ψάρια εκτροφής.
Το τρίτο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ δόθηκε στην ομάδα Ecogazer για τη δημιουργίας μιας εφαρμογής μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι ενός κτιρίου μπορούν να έχουν μια ακριβή εικόνα των ενεργειακών δεδομένων και της ενεργειακής κατανάλωσης των χώρων στους οποίους ζουν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, τέτοιες που θα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας αλλά και το κόστος που αυτή συνεπάγεται.
Ένα τέταρτο χρηματικό βραβείο ύψους 5.000 ευρώ, με τη χορηγία της Alumil καθώς και ένα επιπρόσθετο βραβείο για τη συμμετοχή της στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας NBG Business Seeds απέσπασε η ομάδα Ideaz. Η ομάδα δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο χρησιμοποιώντας και την τεχνητή ευφυία για τη βελτιστοποίηση της χρήσης διαφορετικών πηγών ενέργειας ώστε κάθε φορά να επιλέγεται η πιο πράσινη και πιο φτηνή και να μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Διαγωνισμός Innovation for Society Awards αποτελεί μια πρωτοβουλία του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας και την ενίσχυση και προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητών για την εύρεση επιχειρηματικών λύσεων με κοινωνικό αντίκτυπο. Τα βραβεία δόθηκαν πριν από λίγες μέρες, παρουσία του αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκου Τζόλλα, ενώ τη δράση παρουσίασε ο Σταύρος Μαντζανάκης, υπεύθυνος του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
Π.Γ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ