Σε εγρήγορση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου, είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η βαρύτατα κατά τους θερινούς μήνες προετοιμασίας δόθηκε σε περιπτώσεις σχολικών μονάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, αλλά και στον σχεδιασμό πλήρωσης κενών θέσεων εκπαιδευτικών.
«Θα πάμε καλά και στο κτιριακό και στις μεταφορές και στο προσωπικό, δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι, είμαστε στην τελική φάση με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και βλέπουμε αν υπάρχουν κάποια κενά», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Αλέξανδρος Κόπτσης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών δράσεων της σχολικής χρονιάς που ξεκινά.
Αναφορικά με την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών ο περιφερειακός διευθυντής επισήμανε: «Στην Κεντρική Μακεδονία έγιναν περίπου 800 διορισμοί, ενώ στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών πήραμε 1.750 εκπαιδευτικούς και αυξήθηκαν πολύ σημαντικά οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, στους 2.120. Συνολικά δηλαδή πήραμε περίπου 4.700 εκπαιδευτικούς αυτό το διάστημα για να ξεκινήσουμε, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν περίπου 3.900. Με ορθολογική διαχείριση είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό φυσικά είναι μία δυναμική κατάσταση, που οφείλουμε να παρακολουθούμε και να τρέξουμε, καθώς ξαφνικά παρουσιάζονται άδειες, ασθένειες».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα στέγασης των σχολικών μονάδων ο κ. Κόπτσης τόνισε πως, παρά το ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της περιφερειακής διεύθυνσης, αλλά σε εκείνες των δήμων, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στο θέμα καθώς «μόνο φέτος το καλοκαίρι υπήρξαν έξι περιπτώσεις σχολείων, που κρίθηκαν ακατάλληλα -τα τρία βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ένα στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, άλλο ένα στον Δήμο Θερμαϊκού και ένα περιφερειακά- και βρήκαμε σχολεία, είτε αίθουσες σε άλλα σχολεία, είτε άλλους χώρους και μεταστεγάστηκαν». «Κανένα παιδί δε θα μείνει χωρίς σχολική στέγη, χωρίς μάθημα, ούτε μία μέρα, στις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι όλοι στα σχολεία», διαβεβαίωσε.
Σχετικά με τη μεταστέγαση του 2ου ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Πυλαίας- Χορτιάτη, -το κτίριο που στεγάζονταν στο δήμο κρίθηκε ακατάλληλο κατά το περσινό σχολικό έτος- ο κ. Κόπτσης διευκρίνισε ότι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε διαμοιρασμός των μαθητών στα υπόλοιπα ειδικά σχολεία της πόλης, όπου θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευών σε αίθουσες των Δήμων Θέρμης και Καλαμαριάς, στις οποίες θα μεταφερθούν οι σχολικές μονάδες αυτούσιες.
«Δε θα αναστείλουμε τη λειτουργία των σχολείων αυτών, θα υπάρχουν σε άλλο χώρο έστω σκόρπια και σε 2-3 μήνες θα πάνε αυτούσια, το 2ο ΕΕΕΕΚ στη Θέρμη και το Ειδικό Δημοτικό σε Γυμνάσιο στην Καλαμαριά, όπου γίνονται οι αναγκαίες εργασίες. Το Ειδικό Νηπιαγωγείο πήγε στην Κερασιά, ήταν δύο μαθητές. Οφείλαμε όμως να βρούμε και μια προσωρινή λύση, ώστε τα παιδιά στις 11 Σεπτεμβρίου να είναι στο σχολείο, ενώ η Περιφέρεια υποσχέθηκε ότι θα έχουν και μεταφορά. Μόλις ενημερωθούμε από τους Δήμους Καλαμαριάς και Θέρμης ότι είναι έτοιμα τα κτίρια θα μετακινηθούν οι σχολικές μονάδες την επόμενη μέρα», είπε ο. Κόπτσης.
Ειδικά για το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας- Χορτιάτη διευκρίνισε ότι σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Θέρμης βρέθηκε κτίριο για να στεγαστούν οι μαθητές του, μαζί με εκείνους του ΕΕΕΕΚ της Θέρμης. «Έγινε διαγωνισμός και είναι υπό διαμόρφωση το κτίριο -μπαίνει ασανσέρ και κάποιες εγκαταστάσεις που χρειάζονται- και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι ώστε το 2ο ΕΕΕΕΚ αυτούσιο να πάει εκεί», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό διαμοιρασμό των μαθητών των σχολείων αυτών, διευκρίνισε ότι από το Ειδικό Δημοτικό μετακινήθηκαν σε δύο σχολεία Κωφών στην Τούμπα, ενώ για το ΕΕΕΕΚ που μεταξύ των μαθητών υπάρχουν 25 που κινούνται με αμαξίδια έγινε κατανομή σε άλλα ειδικά σχολεία με κριτήρια προσβασιμότητας και εγγύτητας, ενώ αναλόγως έγινε και η κατανομή των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων.
Μέσω ΣΔΙΤ 17 νέα σχολεία, αναβάθμιση υποδομών σχολικών μονάδων μέσω ΕΣΠΑ και ένα σχολείο Ειδικής Αγωγής 5.000 τ.μ. στη Θέρμη
Σε ό,τι αφορά τη μεταστέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Κόπτσης είπε ότι το λύκειο θα μεταστεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου- 3ου ΓΕΛ και το Γυμνάσιο στο συγκρότημα του 23ου Γυμνασίου- 32ου Λυκείου. «Ήδη οι εργασίες στο ΓΕΛ έγιναν από τον Δήμο, γιατί χωράνε τα παιδιά. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ότι ίσως και σε λιγότερο από έναν χρόνο, τα παιδιά θα πάνε σε άλλο σχολείο, που θα γίνει», είπε ο κ. Κόπτσης. Υπογράμμισε δε ότι άμεσα αρχίζει η κατασκευή 17 νέων σχολείων, μέσω ΣΔΙΤ, τα περισσότερα εκ των οποίων θα είναι στη δυτική Θεσσαλονίκη. Επίσης σε οικόπεδο έκτασης 20 στρεμμάτων του Δήμου Θέρμης, πρόκειται να χτιστεί σχολικό συγκρότημα 5.000 τ.μ, που θα στεγάζει αποκλειστικά τάξεις Ειδικής Αγωγής.
Επίσης, μέσω του ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 19,6 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε κτιριακές υποδομές σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Προτεραιότητα όπως εξήγησε ο κ. Κοπτσης θα δοθεί κατά σειρά στις υποδομές προσχολικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία), στην ανάπτυξη προσβάσιμων υποδομών για μαθητές με αναπηρία και στη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων σε δήμους με μεγάλο αριθμό μισθωμένων παλαιών κτιρίων και με μεγάλο αριθμό συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων.
Ο κ. Κόπτσης παρουσίασε τις δράσεις που προγραμματίζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, τη λειτουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Πέλλα, προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας, πρόγραμμα μαθητικής αιμοδοσίας, πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ κ.α.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ